Studietur – Svalbard

Planen originalt var å ta en studietur til Brüssel for å lære mer om samarbeidet mellom norsk næringsliv og EU. Covid-19 gjorde at vi måtte tenke alternativt, og da kom ideen om Svalbard opp: hvorfor ikke dra til ett sted litt nærmere og heller lære mer om en unik del av Norge? Som sagt som gjort, og for en lærerik opplevelse det ble.

Første dagen på Svalbard var det duket for hvalrossafari. Vi fikk en hel båt for oss selv med et mannskap på tre og været var fantastisk med strålende sol. Etter en kort kjøretur var vi fremme ved de spektakulære hvalrossene. Hvalrosser er svære dyr som bruker den meste tiden av døgnet på å slappe av. De kan bli opptil 2 tonn og spiser hovedsakelig muslinger.

Etter å ha beundret hvalrossene en god stund, kjørte vi videre for å se på fuglelivet og naturen ved Esmarkbreen. Sigrun benyttet anledningen til å ta en forfriskende dukkert i idylliske omgivelser.

Neste dag var det på tide å lære mer om Svalbard og vi startet med å ta en guidet busstur med en lokalkjent for deretter å dra på Svalbard Museum. Svalbard er et unikt område både mtp natur og dyreliv men også historie og lovgivning. Her er litt av det vi lærte:

  • Svalbard er en del av Kongeriket Norge, men alle land som har signert svalbardtraktaten har også rettigheter der. Traktaten fastsetter også noen grenser for norsk suverenitetsutøvelse.
  • Samfunnet får energi fra kullvirksomhet. Det er kun én aktiv gruve igjen: gruve 7, men også den skal legges ned om noen år. Da må ny energiforsyning til, foreløpig er naturgass mest aktuelt.
  • Det er permafrost i bakken på Svalbard og alt bygges derfor på påler som er fundamentert dypt nede i permafrosten.
  • Ingen begraves på Svalbard og ingen skal i utgangspunktet fødes der. Det er heller ingen sosialhjelp på Svalbard. Alle skal kunne forsørge seg selv og ikke være til belastning for samfunnet.
  • Det er personer fra 51 nasjoner som jobber på Svalbard og det er flest folk i alderen 30 – 34 år bosatt der.
  • Verdens største sikkerhetslager for frø ligger på Svalbard. Lageret er regnet for å være et av verdens sikreste både pga at permafrosten sikrer tilstanden på frøene hvis strømforsyningen skulle bli kuttet, men også fordi det er lite sannsynlig med krig i området.
  • All fargesetting av bygg på Svalbard må gå gjennom en fargekonsulent.
  • Det er ca 2400 innbyggere i Longyearbyen og 3400 snøscootere registrert.
  • Det er fare for å møte på isbjørn på hele Svalbard, men spesielt utenfor byen.

Svalbard er virkelig et unikt område på mange måter, og jo mer vi lærte om området jo mer fascinerte ble vi. Svalbard er en del av Norge, men likevel så ulikt.

Siste dag på Svalbard ble brukt på ATV safari opp til Gruve 7. På turen fikk vi sett og lært mer om gruvedriften, vi fikk høre mer om dyrelivet på Svalbard og vi fikk ta en tur innom en hundegård for litt hundekos.

Alt i alt hadde vi en fantastisk opplevelse på Svalbard – takk for turen!