Andre fagsamling

Denne uken har vi hatt vår andre fagsamling! Turen gikk til Manndalen i Kåfjord, hvor vi skulle tilbringe to innholdsrike dager ved Davvi álbmogiid guovddáš – Senter for nordlige folk (DÁG). Senteret er et aktivt samisk kulturhus og urfolkssenter med nordområdene og Sápmi som arbeidsområde.

Dag én kom selveste Frank Jørstad, skuespiller, manusforfatter og regissør, som bruker sin kompetanse innen teater, for å undervise og holde foredrag innen lederutvikling og lederskapsretorikk i privat og offentlig næringsliv (han har blant annet undervist på Forsvarets Høyskole, Politihøyskolen og BI for å nevne noe). Han er teatersjef ved nyetablerte Kvääniteatteri – som jeg må bruke litt plass på å skryte av, da teateret har sitt utsprang fra og base her i Nord-Troms!

Tilbake til Frank, så er han nok mange av oss 90-tallsbarn best kjent som Storm i Jul på Månetoppen <3 Han kunne virkelig by på en innholdsrik dag. Vi har reflekterte rundt hvordan vi kommuniserer både i arbeidslivet og i hverdagen, hvordan vi forholder oss i ulike situasjoner og med ulike budskap, hvordan identitet påvirker kommunikasjonen vår. Vi har blitt mer bevisste på hvordan vi kommuniserer, også med tanke på kropps- og stemmebruk. Vi har jobbet med hvordan holde gode presentasjoner med hensyn til de ulike elementene. Sist, men ikke minst, har vi fått med oss gode teknikker for å håndtere stress i situasjoner hvor vi må kommunisere godt.  

På slutten av dagen møtte vi Svein Leiros, daglig leder ved DÁG. Han fortalte om hvordan de aktivt jobber med å fremme samisk- og annen urfolkkultur. Særlig fokus er det på å utvikle og formidle sjøsamisk språk, kunst, kultur og samfunnsliv, som har lange tradisjoner i Kåfjord. Etterpå tok Svein oss med på en housetur. Dagen ble avsluttet med nydelig bidos – den samiske nasjonalretten!

Natta ble tilbragt på Manndalen Sjøbuer, her hadde vi en trivelig kveld under nordlyset med jacuzzi, badstu og bading i fjorden for de tøffeste av oss.

Dag to fortsatte vi å jobbe med kommunikasjon, med fokus på det mer verbale, hvordan jobbe strategisk med det vi ønsker å formidle og public speaking. Vi fikk Ottilie (Lili) Geiger som er en selverklært språknerd med bakgrunn i filologi og flere års arbeidserfaring innen strategisk kommunikasjon. Lili kunne by på lærerik innput og gode verktøy, og hun utfordret oss til å gå utfor komfortsonen.

Denne dagen fikk vi også prøvd oss på Duodji, som er tradisjonelt samisk håndverk og kunsthåndverk. Duojár Jorunn Løkvoll kom for å lære oss å lage čoavddagilkor (nøkkelring) etter samiske håndverktradisjoner, samtifig som hun ga oss et innblikk i samisk historie og kultur.

Vi har hatt to varierte og utrolig lærerike dager, tusen takk for denne gang, gleder oss allerede til neste samling!